HTML

Írások

Számos gondolatfoszlány, elképzelés és téma ötlik fel elmémben. Fiatalon is tulajdonítottam megírásuknak fontosságot, mégsem jegyeztem le őket, nem róttam velük tele füzeteket. Ám a gondolatok ritkulnak, elmém mindjobban szűr, elemez és hangsúlyoz, s egy-egy történet valóm felejthetetlen elemévé szilárdul. Szívemmel együtt üt. Mielőtt elhal, betűvé lényegül. Talán egyszer lehajol a földre valaki, s mint Winnetou, fülét földre szorítva, vizsgálja majd a közeledő paták dobbanását. De mének helyett ember, paták helyett hangok, támadó helyett jó barát közeledtét sejti majd. Így legyen!

Friss topikok

Linkblog

Harai Pál nyugalmazott medgyesi plébános Börtönévek papi emlékei c. könyvéhez

2011.04.05. 20:06 | vgyula | 1 komment


http://www.htmik.hu/rovat_cikk.php?id=4531
 
Reménykedem, hogy más is felfigyel erre, az egyenes és őszinte fogalmazású, remekbe szabott visszaemlékezésre, történeti adalékra, családi emlékre, akárhogyan is kategorizáljuk, szóval e csodás írás értékeire.

Személyesen ismerem Pali bácsit, régi jó barátom, és „harcos társam”, akivel számtalan szép, hasznos és örömteli lelki és fizikai munkát terveztünk a nyolcvanas és kilencvenes években, dolgoztunk végig, s immáron tudva tudjuk, hogy nem volt hiábavaló.
Hála Istennek, él, kicsit megkopott egészsége, ám még most is tervez, alkot, építkezik, növeli bennünk a reményt, hogy érdemes igaz, becsületes, tiszta polgárként élni, vállalni a nehézségeket, és nem menekülni, nem elszaladni a felelősség vállalása elől. A másik ember segítése, a közösség lelki életének előremozdítása érdekében még idős korában is kell az embernek tartalékolnia energiát, hogy el tudja mesélni élete meghatározó és embert formáló eseményeit. A valóság már-már repedező cserepeit fel kell tudni mutatni, oda kell adni az új kor fiatal restaurátorainak, hogy helyezzék el a modern szellemi és fizikai építményeikbe.
Ehhez is nyújt Ő példát, nemcsak testi valójában, megálmodott és felépített, Szent István király emlékére szentelt medgyesi templomában, nyugdíjas otthonában, orvosi rendelőjében, cserkésztáborában, s számtalan, életében megvalósított és kézzel is fogható építményeiben, hanem a magyar gyermekek, fiatalok és felnőttek hitében, értékítéletében, viselkedésében és erkölcseiben való nevelési szándékában is.
Évekkel ezelőtt könyve történeteiből részleteket némileg hallottam már élőben, láttam a relikviákat, a családi fotót, a rejtjelezett postai lapokat, a vérebektől összeharapott lábát.
Tudom, nem véletlenül volt már fiatalon fogorvos által készített fogsora, amint sok-sok elítéltnek, akik már meghaltak, vagy talán még élnek testükben-lelkükben a fogva tartóik által elkövetett számtalan megaláztatással és a szenvedés emlékeivel.

Harai Pál atya „a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli.”
(1Kor 12,30–13,13)

Tudom, ő egy hiteles ember. Írása pedig egészen különleges, hallatlanul értékes és páratlanul tanító szándékú.

Vitéz Gyula, tanár, Budapest
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulonbozo-irasaim.blog.hu/api/trackback/id/tr182802804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vgyula 2014.12.17. 10:54:27

A Szeben – Fogaras – Erzsébetvárosi Főesperesi Kerület, a Medgyesi Egyházközség és a rokonok nevében,
a Jó Isten rendelését elfogadva tudatjuk, hogy

Nt. Harai Pál
esperes, kanonok, ny. plébános
életének 86., papságának 62-ik évében , 2014. december 16-án visszaadta lelkét Teremtőjének.

1952. október 25-én szentelte pappá Gyulafehérváron Alexandru Csiszar bukaresti érsek. Segédlelkészként Sepsiszentgyörgyön, Csíkdánfalván és Brassóban, mint plébános Székelykálon, Kézdiszárazpatakon, Kézdikőváron, Kézdiszentkereszten és Medgyesen szolgálta isteni Mesterét.
Medgyesen december 18-án, csütörtökön, 17 órakor, a Szent István templomban ajánlunk fel szentmisét lelke üdvéért és búcsúznak el tőle a medgyesi hívek, temetése 2014. december 19-én, pénteken lesz szülőfalujában Szentkatolnán 14 órakor.

A feltámadt Üdvözítő legyen örök jutalma!

Medgyes, 2014. december 16.
A Medgyesi Egyházközség és a rokonság
süti beállítások módosítása