HTML

Írások

Számos gondolatfoszlány, elképzelés és téma ötlik fel elmémben. Fiatalon is tulajdonítottam megírásuknak fontosságot, mégsem jegyeztem le őket, nem róttam velük tele füzeteket. Ám a gondolatok ritkulnak, elmém mindjobban szűr, elemez és hangsúlyoz, s egy-egy történet valóm felejthetetlen elemévé szilárdul. Szívemmel együtt üt. Mielőtt elhal, betűvé lényegül. Talán egyszer lehajol a földre valaki, s mint Winnetou, fülét földre szorítva, vizsgálja majd a közeledő paták dobbanását. De mének helyett ember, paták helyett hangok, támadó helyett jó barát közeledtét sejti majd. Így legyen!

Friss topikok

Linkblog

A kultúra napja

2013.01.22. 11:08 | vgyula | Szólj hozzá!

Cseh Tamás is ma lenne hetven éves. A magyar kultúra napján, Kölcsey halhatatlan remekműve, himnuszunk születésének évfordulóján.

A reformkori ódával egy kelenföldi iskolában ismerkedtem meg. Kerekes Mária néni tanította

Amikor bejött az osztályba, bármelyik időpontra esett is a magyar óra, az osztály feszes vigyázzban állt. Ha verset adott házi feladatnak, olyankor „kő kövön óra" volt". Így neveztük, gondolom, nem kell megmagyarázni, miért. Szóval szálfaegyenesen álltunk, Mária néni intett, s mi elkezdtük szavalni a verset. Járkálni kezdett, figyelte, ki mondja artikuláltan, hangosan. Ha igényeinek megfelelt a felelet, leülhettünk. Néhány perc múlva már csak egy-két diák állt. Ez hatodikban történt. Hetedik-nyolcadik osztályban már mindannyian fújtuk a verseket, eszünkbe nem jutott a bliccelés. Tíz percen belül mindenki ült.

Ezért tehát a Himnusz összes versszakát tudom, amint osztálytársaim is, ha mérnökök, ha hajóskapitányok, de ha lakatosok vagy varrónők, akkor is.

Cseh Tamás dalai már Szegeden, a JATE Klubban hullámoztak hozzám. Mondta az éneket, igazából nem dalolta. Bár sosem kérdezhettem meg, de Mária néninek, ha nem is ott, akkor, de bizonyára tetszhetett előadása. Hiszen Ő, a művész mindig leülhetett, nem kellett felkiáltójelként állnia sohasem. Ült a székén, s jellegzetes énekmondó stílusában lebegtette verseit, pengette gitárját.

Hangja így futott össze a Kölcsey versével. A mára már zajoktól óvakodó fülemben, mélázó agyamban.

Mária néni, az én kultúrám szülője, általam is a végtelenbe szilárdítja kő kövön óra szikláit. Kölcseyt és Cseh Tamást.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kulonbozo-irasaim.blog.hu/api/trackback/id/tr615034058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása